P. Smit B.V. – 90 jaar vakmanschap

Piet Smit. Zo heet de smederij in Den Helder waar onze bedrijfsgeschiedenis in 1932 begint. Het is Herman Wilms die zijn oog op de smederij laat vallen en samen met zijn broer, Wiel Wilms, besluit om van Twente naar Noord-Holland te verhuizen om er een goed bestaan op te bouwen.

Herman, de grootvader van onze huidige directeur, en Wiel, nemen de smederij over van Piet Smit en P. Smit B.V. (Voorheen P. Smit B.V. Constructiewerkplaats) is een feit. Dorpssmid Piet Smit stond in de omgeving bekend als goede vakman. In zijn smederij, gevestigd aan de Krugerstraat, werden paarden beslagen en landbouwwerktuigen en gereedschappen gemaakt en gerepareerd. Gezien de goede reputatie en naamsbekendheid besluit Herman Wilms de bedrijfsnaam ongewijzigd te laten.

Ondanks de crisis in de jaren dertig en de daaropvolgende oorlogsjaren, weet de onderneming zich staande te houden. De smederij gaat mee met zijn tijd en groeit uit tot allround metaalbewerkings- en lasbedrijf. Naast de fabricage van maatproducten, voert de onderneming veel reparatiewerkzaamheden uit. Het bedrijfspand aan de Krugerstraat wordt meerdere keren verbouwd en uitgebreid.

In de familie

Herman Wilms en zijn vrouw Dina krijgen drie zonen, Piet, Herman en Jan. Na hun schoolopleiding gaan ze alle drie in het bedrijf aan de slag. De oudste, Piet, en de middelste, Herman, in de productie, Jan op kantoor. Ze zetten de onderneming met succes voort en spelen daadkrachtig in op nieuwe ontwikkelingen en kansen.

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig ontwikkelen zich op de Noordzee steeds meer industriële offshore-activiteiten. Oliemaatschappijen en contractors zetten koers naar Den Helder, wat voor P. Smit B.V. nieuwe kansen met zich meebrengt. Het familiebedrijf verricht op dat moment al veel werkzaamheden voor overheden, waaronder Rijkswaterstaat. Daar komen belangrijke bedrijven uit de offshore-industrie bij, zoals Placid, Petroland en Penrod.

Rond 1980 neemt Herman de algemene leiding over van zijn vader. Hij weet zich vooral te onderscheiden door zijn klanten slimme oplossingen aan te dragen voor de meest ingewikkelde vraagstukken. Het is dan ook een slag als hij in 1995 onverwachts overlijdt. Zijn broer Piet komt iets later te overlijden. Jan Wilms neemt in 1997 afscheid van ons bedrijf.

Derde generatie

Hermans dochter Lisenka, sinds 1992 fulltime actief in het bedrijf, neemt het stokje in 1995 van haar overleden vader over. Ze kent ons bedrijf en onze klanten en toeleveranciers dan al door en door. Dankzij die kennis en de loyaliteit van zowel medewerkers als klantrelaties, draaien alle bedrijfsactiviteiten ononderbroken en als vanouds door.

Van hoogtepunt naar hoogtepunt

De offshore-sector was en blijft de grootste afzetmarkt. Ook nu zijn onze werkzaamheden voor de offshore-industrie nog altijd goed voor zo’n 70 procent van alle bedrijfsactiviteiten. In 2006 bereikt ons bedrijf een nieuwe mijlpaal met de verhuizing naar een ruimer bedrijfspand. We blijven trouw aan Den Helder en verhuizen op 17 november 2006 naar de Schrijnwerkersweg 7 op Industrieterrein Kooypunt.

De officiële opening vieren we pas op 30 maart 2007, tegelijkertijd met onze 75ste verjaardag. Als blijk van waardering voor haar inzet en ondernemingszin, ontvangt Lisenka van der Wilt-Wilms op 7 januari 2008 van de Helderse Ondernemers Vereniging de Prijs ‘Ondernemer van het jaar 2007’.

Aan de Schrijnwerkersweg in Den Helder heeft familiebedrijf P. Smit B.V., specialist in metaal- en lastechniek, weer voldoende ruimte om haar bedrijfsactiviteiten en machinepark uit te breiden en verder te groeien. Ons bedrijf blijft investeren in mensen, middelen en technieken. Bovenal blijven we trouw aan de waarden van ons familiebedrijf, waarin vakmanschap, kwaliteit, veiligheid en respect voor onze klanten en omgeving centraal staan.

Afspraak maken?

Onze goed opgeleide, gecertificeerde medewerkers zijn ons bedrijfskapitaal. Samen tekenen we voor resultaten die voor 100% voldoen aan de klantspecificaties en verwachtingen. Ook een keer kennismaken met deze vakmensen? Kom gerust langs voor een kennismaking!